Tantra en intimiteit

Tantra

Tantra is een mystieke en non-dualistische visie die lang geleden werd geïntegreerd in verschillende spirituele stromingen binnen (o.a.) het Boeddhisme en Hindoeïsme. 

Praktisch

Een belangrijk kenmerk van Tantra is haar praktische aard. De Tantrische geschriften zijn vooral beschrijvingen van rituelen, oefeningen en meditaties. Ze  bevatten weinig puur theoretische of abstracte aspecten.

De stroming ontwikkelde zich dan ook om te worden beoefent door ‘normale’ mensen (dus niet alleen voor spiritueel hooggeplaatsten of ingewijden zoals bijvoorbeeld brahmanen of monniken).  

Levensenergie

Tantra werkt met diverse energieën. In tegenstelling tot veel andere religies en stromingen, wordt binnen Tantra de seksuele energie ook meegenomen in de (meditatie) oefeningen. Binnen Tantra wordt dit levensenergie genoemd. 

Neo Tantra

In de jaren ’60 werden Tantrische rituelen verder doorontwikkeld in het westen en ook deels aangepast aan het vrije gedachtengoed van die jaren. Het seksuele aspect kreeg een grotere rol dan dat het ooit binnen de authentieke tantra-geschriften had. 

Osho

Met name Osho en zijn volgelingen verdiepten zich veel in Tantra en mixten diverse oude en nieuwe ideeën tot nieuwe vakgebieden zoals o.a. het Emotioneel lichaamswerk, Rolfing, Rebalancing, ‘Actieve  Meditaties’, Feldenkrais, Lowentechniek en Reicheriaans lichaamswerk en tao- en tantramassages. 

Ook werd geëxperimenteerd met nieuwe psychotherapie-methoden, nieuwe samenlevingsvormen en vrije liefde. 

Intimiteit

Praktisch bekeken, kan Tantra je (liefdes)leven verrijken en verdiepen; zowel authentieke tantra als de ‘neo-varianten’. 

Dit, omdat o.a. de intimiteit tussen mensen en het contact wat je met anderen beleeft bij Tantra als waardevol onderdeel van het zelfonderzoek/transformatieproces wordt gezien of kan worden gezien. 

Rituelen

Door middel van de rituelen (zoals meditaties, partner-oefeningen, ademwerk, zintuigen stimuleren, bepaalde lichaamshoudingen, aanrakingen en massages) kom je dichter bij jezelf en daardoor dichter bij de ander.

Wanneer je dit vaker beoefent, leer je om bewuster (mindful) te leven, beter te accepteren en om bepaalde zaken los te laten. 

Door de super-praktische aard van het Tantrisch pad, kan uiteindelijk alles wat je als tantra-beoefenaar in het dagelijkse leven doet een meditatie worden. 

Gevoel

Je creëert een basisvertrouwen en -dankbaarheid, komt dichter bij je authenticiteit, je gevoel, bent vaker ‘in het moment’ en komt in je kracht.

Niet alleen in de slaapkamer, maar overal en altijd.