Fantasie en erotiek

Fantaseren betekent dat beelden, gevoelens of ideeën vanzelf bij je opkomen of dat je deze bij jezelf oproept, zonder dat deze scenario’s ook ‘in het echt’ worden waargenomen door je zintuigen. Het speelt zich helemaal mentaal af.

Eigen wereld

Jij bent de baas in je eigen fantasiewereld: je kunt over letterlijk alles fantaseren, ook over zaken die in het echte leven onrealistisch, bedenkelijk of zelfs strafbaar zijn. Natuurlijk kun je ook fantaseren over erotiek en seks: vrijwel iedereen heeft seksuele fantasieën.

Associaties 

Er is bij fantaseren geen goed of fout, en er zit in principe ook geen speciale betekenis achter fantasieën. Je brein kan ontelbare associaties maken, daar heb je beslist niet altijd controle over.

Zo kan je fantaseren over seks met de buurman, terwijl je met je partner vrijt. Of je fantaseert als heteroman wel eens over seks met een man. Soms nemen je fantasieën bizarre vormen aan. Daar hoeft allemaal totaal niets achter te zitten.

Fantasieen van anderen?

Meer lezen over erotische fantasieën van anderen? Auteurs Lucas de Man en Mariëlle de Goede interviewde meer dan 300 mensen in Nl en Vlaanderen en schreven er een leuk boekje over. Of neem een kijkje op hun site: yes-please.nl Sommige personen hebben meer aan auditieve prikkels bij seks en fantasieën daarover: Orgasmsounds.com De bekende seksuologe Goedele Liekens onderzocht de seksuele fantasieën van vrouwen over de hele wereld en schreef er het boek ‘World wide wet’ over.

Fantasie wel of niet delen

Fantasieën rond seks hoeven niet te worden gedeeld met anderen. Ook niet met je vaste partner. Het is helemaal oké en normaal om een fantasie voor jezelf te houden.

Wanneer de fantasie wel wordt verteld, hoeft dit ook niet automatisch te leiden tot de wens of verwachting dat deze ook wordt uitgevoerd. In sommige gevallen krijgen partners onterecht het idee dat er per se iets zou moeten gebeuren met de fantasie. Het kan voor iemand al heel fijn zijn om de (terugkerende) fantasie uit te spreken. Het is belangrijk dit als koppel te bespreken.

Fantasie uitvoeren

Soms vinden stellen het juist opwindend om fantasieën met elkaar te delen. Wanneer ze dezelfde fantasie hebben kunnen ze dit eventueel samen gaan ontdekken, naspelen of echt uitvoeren, wanneer ze dat beiden willen. Dat kan heel spannend en verrijkend zijn voor je relatie.

Zo kun je samen een rollenspel doen, elkaar ontmoeten voor een erotisch afspraakje op een ongebruikelijke plek of elkaar allerlei stoute opdrachten geven. Meestal is het verstandig om de uitvoering van een fantasie stapje voor stapje op te bouwen. 

Geen partner die meespeelt?

Heb jij ook een fantasie? Hou je ervan om deze uit te spelen? Heb je geen partner met wie je dit kunt ontdekken? Ik hou ook van rollenspellen! 

Wat zijn populaire erotische fantasieën?

• Seks in openbaar of op een vreemde plaats
• Onverwachte of anonieme seks
• Toekijken hoe partner seks heeft
• Seks met beroemdheden
• Rollenspellen (secretaresse, bazin, buurman)
• Vrijen met twee personen (trio)
• Seks met een groep personen
• Onderworpen worden (BDSM)
• Fetisj (kledingstukken, bepaalde handelingen)
• Verkrachting (waarbij je eigenlijk wel wilt)