Seksproblemen bij vrouwen

Seksuele gezondheid is een belangrijk onderdeel van je algeheel welzijn. Toch worden problemen rond seksualiteit vaak over het hoofd gezien of niet openlijk besproken. Het is dus een nogal onderbelicht issue en daardoor een bron van zorg, schaamte en een hoop frustratie.

Dit artikel gaat over de meest voorkomende seksuele problemen bij vrouwen. 

Cijfers

Het is moeilijk om exacte cijfers te geven over hoeveel vrouwen deze problemen ervaren, maar onderzoek suggereert dat een aanzienlijk aantal vrouwen in hun leven ten minste één seksueel probleem ervaart.

De genoemde problemen komen vaak voor bij vrouwen in de menopauze. Na de bevalling is ook een bekende periode waarin zich problemen voordoen, vanwege hormonale veranderingen en fysieke stress. Seksuele zorgen kunnen zich echter letterlijk op iedere leeftijd voordoen. In mijn praktijk krijg ik net zoveel vragen hierover van jonge vrouwen  als van vrouwen die al wat op leeftijd zijn. 

Verminderd libido

Het meest voorkomende seksuele probleem bij vrouwen is een verminderd libido, ook wel bekend als een laag seksueel verlangen.

Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder hormonale schommelingen, stress en medicatie. Psychologische kwesties (zoals depressie, angst of problemen in de relationele sfeer) zijn ook erg vaak oorzaak van een laag libido.

Het vermogen van een vrouw om van seks te genieten wordt dan minder en minder. Dit veroorzaakt meer spanningen in de intieme relatie en zo is de cirkel rond.

Orgasmeprobleem

Wat ook veel voorkomend onder vrouwen is : geen of héél moeilijk een orgasme kunnen bereiken. Zowel fysieke factoren zoals hormonale onevenwichtigheden, maar ook medicatie of gezondheidsproblemen kunnen daarvoor zorgen. Psychologische factoren zoals stress, een negatief lichaamsbeeld of (seksueel) trauma spelen vaak een rol. 

Vaginisme

Vulvodynie, dyspareunie, genitopelviene pijn- en penetratiestoornis. Alllemaal termen die meer bekend zijn als vaginisme, een bekend en veelvoorkomend probleem onder vrouwen.

De spieren rond de vagina trekken dan onvrijwillig samen. Daardoor is penetratie pijnlijk en soms zelfs onmogelijk. 

Deze aandoening kan het gevolg zijn van (onbewuste) angst voor penetratie. Ook een (seksueel) trauma kan meespelen. Bepaalde infectieziekten, andere aandoeningen (of medicatie) kunnen vaginale droogheid veroorzaken, waardoor penetratie niet lukt.

Te weinig opgewonden

In héél veel gevallen ervaren vrouwen pijn bij het vrijen omdat ze simpelweg lichamelijk of mentaal echt nog onvoldoende opgewonden is om tot penetratieseks over te gaan. Onbekendheid met het eigen lichaam, partners die te onbekend zijn met het vrouwelijk lichaam, of het teveel en te snel gericht zijn op penetratieseks speelt hier vaak een rol. 

Behandelingen

Door seksuele gezondheid te normaliseren en er wat openlijker over te spreken, worden vrouwen zich bewuster worden van hun eigen lichaam, hun behoeften en de eventuele problemen die ze ervaren.

Hier ligt ook een taak voor hun partners. Hulp zoeken bij gespecialiseerde professional is, indien nodig, ook een goede optie. Zo kan hormoontherapie, bepaalde medicatie, psychotherapie, relatietherapie, seksuologische counseling of intimiteitscoaching veel verschil maken. 

Tantramassages

Ik heb verschillende vrouwen ontmoet in mijn praktijk die de tantramassages ondergaan als extra ondersteuning bij hun persoonlijk proces naar een bevredigend(er) seksueel leven.

Een tantramassage is geen sex, maar een gestructureerde aanraking vanuit een bepaalde intentie. 

Sensualiteit, vertragen, bewust-zijn, respectvolle/open houding, leren genieten, aandacht en langzame/opbouwende stimulatie zijn belangrijke ingrediënten van zowel tantra als van veel massagevormen.