Het lichaam herinnert

Het menselijk lichaam is een opslagplaats van herinneringen, ervaringen en emoties die we gedurende ons leven verzamelen. Ook als je je helemaal niet bewust bent van deze herinneringen, kunnen ze een diepgaande invloed hebben op je gedrag, je emoties en je gezondheid.

Het werk van vooraanstaande experts zoals Gabor Maté en Bessel van der Kolk illustreert hoe het lichaam herinneringen vasthoudt en verwerkt. 

Gezondheidsproblemen

Gabor Maté, een bekende expert op het gebied van verslaving, trauma en gezondheid, heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen vroege ervaringen, trauma’s en gezondheidsproblemen later in het leven.

Hij benadrukt hoe traumatische ervaringen, zoals seksueel misbruik, emotioneel geweld, fysiek geweld, emotionele  verwaarlozing, onverwerkte rouw etc. diep ingrijpen in het lichaam en kunnen leiden tot een verscheidenheid aan fysieke en mentale gezondheidsproblemen.

Symptomen

Het boek ‘The Body Keeps the Score’ van Bessel van der Kolk richt zich op de manier waarop trauma het lichaam beïnvloedt en hoe het kan leiden tot een breed scala aan symptomen, waaronder chronische pijn, angst, depressie en verslaving.

Beide wetenschappers benadrukken dat erkennen en verwerken van traumatische ervaringen genezing (deels) mogelijk maakt. 

Impact

Een belangrijk aspect van trauma en herinneringen in het lichaam is de impact ervan op intimiteit en seksualiteit.

Seksueel trauma kan diepe littekens achterlaten en de seksuele gezondheid en de intieme relaties van een persoon beïnvloeden.

Zo kunnen mensen worstelen met problemen zoals een laag libido, vroegtijdige ejaculatie, erectiestoornissen, pijn bij het vrijen, een gebrek aan vertrouwen, afwijzing van hun lichaam en negatief lichaamsbeeld, negatief zelfbeeld, problemen rond intimiteit of angsten bij het aangaan van relaties. 

Sexual healing

Ik ontmoet in mijn praktijk voor tantramassages regelmatig personen die, zowel geheel op eigen kracht of middels professionele ondersteuning, werken aan het verwerken van (seksueel) trauma, vaak met positieve gevolgen voor hun (intieme) relaties.

Zij doen dit middels psychotherapie, sensomotorische therapie, stress-releasetechnieken, biofeedback, sexual grounding, emotioneel lichaamswerk en vele andere therapiesoorten. 

Een uitgebreide tantramassage of mindfulnessmassage geeft hun dan nog wat extra ondersteuning bij dit proces. Zo kunnen zij hun lichaam en geest helen van binnen naar buiten en aan een nieuw hoofdstuk in hun leven beginnen.