Soundhealing

Met onze moderne, snelle leefstijlen is het pure noodzaak geworden om regelmatig de harmonie terug te vinden. Harmonie met je omgeving, met anderen, met situaties, maar vooral met jezelf.

Traditioneel

Geluid (en muziek) wordt al duizenden jaren bij traditionele volken ingezet als middel om die harmonie terug te vinden. Maar ook modern, westers-wetenschappelijk onderzoek heeft interessante uitkomsten rond geluid kunnen vaststellen.

Zuivere klank en resonantie toont keer op keer positieve gezondheidseffecten aan. Hèt bewijs dat klankmeditatie, klankmassage en klankreizen zéér ontspannend en bovendien helend werken.

Geluid als therapie

De kracht van geluid als therapievorm zit in de zachte, subtiele intentie ervan. Klank leidt je naar de stilte in je.

Componisten, muzikanten, muziekpedagogen en diverse andere wetenschappen maken studie van de effecten van geluid. Veel meditatievormen maken gebruik van geluid (denk aan mantra’s of nada yoga)

Soundhealers en klankmasseurs streven ernaar om met klank, resonantie en ritme het zelfhelend vermogen van het lichaam te bereiken. Zo’n sessie is heel goed om te ondergaan bij: lichamelijke, energetische en emotionele lokkades of overbelasting. Het kan zeer effectief zijn bij vele vormen van psychosomatische problematiek.

Landschap

In een landschap van geluid ben je weer aanwezig bij je innerlijke zelf. Klank werkt verbindend, concentreert de aandacht en leidt naar binnen. Je kunt door klank nergens anders dan in het huidige moment zijn.

 

 

Klankreis

Een sessie begint met het stemmen van het belangrijkste instrument: jou! Misschien ben je op dit moment in je leven bezig om iets binnen te laten of juist iets los te laten. Een klankreis kan verschillende (eind)bestemmingen hebben.

Hersengolven

Zuivere klank kalmeert het zenuwstelsel en veranderd de hersengolven. 

Hersengolven zijn kleine elektrische stroompjes. Het drukt de mate van hersenactiveit uit. Dit wordt afgelezen op een EEG-apparaat. Zo’n apparaat meet dan het aantal stroompjes (golven) per seconde. Dit wordt uitgedrauk in herz (Hz). 

Er zijn 5 niveau’s van hersenactiviteit, gebaseerd op het aantal Hz per seconde:

  • Gamma-Golven (38 tot 80 Hz) : bij sterke mentale activeit, bv studeren 
  • Beta-golven (14 tot 28 Hz) : bij activiteiten zoals sporten, maar ook bij stress 
  • Alfa-golven (8 tot 14 Hz): slapen, dagdromen of ontspannen
  • Theta-golven(4 tot 8 Hz): wanneer je creatief bezig bent maar ook tijdens de rem-slaap, wanneer je dingen aan het verwerken bent
  • Delta-golven (0,5 tot 4 Hz): deze komen voor tijdens de diepe slaap, wanneer het lichaam herstelt en nieuwe cellen aanmaakt. 

Instrumenten

Ik persoonlijk werk met: oceandrum, diverse klankschalen, koshi-chimes en sjamanistische instrumenten. Verder hoor je moderne technologie (synth) voor monaural/binaural beats en isochrone tonen.

Soundhealing is onderdeel van het Mindfulness Arrangement.  Soms zet ik het ook in voorafgaand aan een Tantramassage of juist na afloop daarvan.