De 5 liefdestalen

De Liefdestalen zijn een hulpmiddel om erachter te komen waar je hart (en het hart van je geliefde) sneller van gaat kloppen. Maar wat is precies een ‘liefdestaal’?

Liefde in de praktijk

‘De vijf liefdestalen’ zijn ontwikkeld door de psycholoog Gary Chapman. Hij deed een wetenschappelijke studie naar de praktische kant van liefde: hoe laat je precies zien dat je van een ander houd?

In de meeste relaties zijn alle 5 de ‘talen’ aanwezig, maar meestal staat er 1 echt bovenaan, die doet ‘hèt’ dus voor jou.

Probleem is, dat deze nogal kan afwijken van de nr. 1 van je partner.

Elkaars liefdestaal verstaan

Door dagelijks een beetje op te letten, leer je op welke taal je partner het beste reageert, en natuurlijk wat je zelf belangrijk vindt in de liefde. Zo versta en erken je elkaar. In liefdesrelaties, maar natuurlijk ook in andere, niet-romantische relaties.

Bewustwording

Liefde is uiteraard méér dan een simpele uitwisseling van transacties. De love-languages kun je dus het beste zien als één van de tools om emotionele behoeftes te signaleren en zo relaties te verbeteren.

De vijf liefdestalen:

  1. Positieve woorden: bedanken, complimenteren, aanmoedigen en waardering uitspreken raken deze personen het meest. Dus: waardeer haar humor, complimenteer hem met zijn nieuw gevonden briljante inzicht, maak een waarderende opmerking over haar goed gekozen outfit en stuur een meelevend berichtje naar je partner vlak voor die belangrijke presentatie. Negatieve, beledigende of kleinerende opmerkingen (of foute grappen!) blijven bij deze personen lang resoneren.
  2. Quality time: hier gaat het om met elkaar te ‘zijn’ met volledige, onverdeelde aandacht. Een wandeling, een etentje, een goed gesprek, een middagje of avondje met z’n tweeën. Mobiels (en andere schermen) zijn daar niet bij aanwezig. Langdurig geen contact hebben of een activiteit ondernemen met een partner die eigenlijk met zijn hoofd ergens anders is, zijn grote afknappers voor quality-timers.
  3. Cadeau’s: een kleinigheidje of iets luxe geven als blijk van waardering. Spontaan iets meenemen wat je partner lekker vindt. Daaruit blijkt dat je hebt opgelet wat je partner verlangt of nodig heeft. Verjaardagen, feestdagen en andere speciale dagen zijn voor deze personen vaak belangrijk. Koop een kalender of maak digitale notities om deze data dus niet te vergeten maar er juist samen bij stil te staan.
  4. Hulp bieden: een huishoudelijk klusje doen, helpen met het huiswerk van de kinderen, een project plannen, spontaan te hulp schieten bij dingen waar de ander mee worstelt…Dat kan deze persoon zeer waarderen. Geen steun geven of totaal niet zien dan de ander je hulp goed kan gebruiken is voor deze personen een echte teleurstelling.
  5. Aanraken: Nee hoor, een heftige vrijpartij met ingewikkelde standjes hoeft het echt niet elke dag te zijn. Een klopje op de schouder, elkaar omhelzen, een kus geven. Elkaar heel regelmatig aanraken, een knuffel wanneer je elkaar ziet, een zoen voordat je gaat slapen, een massage wanneer je samen op de bank zit….allemaal manieren om contact en intimiteit te creëren. En extra belangrijk voor personen die het meest hebben met deze liefdestaal.